Bewust worden door Inzicht
Astrologie & Tarot
bewustwording

 
home energie astrologie tarot inzicht consulten   contactRelaties
Komen in vele vormen voor en werken vaak op de meest vreemde manieren. Zo zijn er de relaties die het dichtst bij ons staan met ouders en broers en zussen. Deze relaties hebben de grootste invloed op ons en ons leven. Het zijn de enige relaties die altijd bewust of onbewust in ons aanwezig zijn. Dan zijn er de liefdesrelaties waarvan de warme en liefdevolle ons veel kracht en positieve invloeden kunnen geven. Relaties die meer moeizaam verlopen zijn misschien zwaar maar zeker zo goed voor de ontwikkeling. Ook deze relaties kunnen veel kracht geven en bijdragen aan groei. Verder zijn er nog de werkgerelateerde relaties zoals chefs, collega's en ondergeschikten, en de vriendenkring.


Reden
Iedere relatie heeft zijn eigen reden om te werken. Mensen kunnen daardoor op heel veel verschillende manieren en om de meest uiteenlopende redenen een relatie met elkaar hebben. Het is dan ook niet mogelijk om de relatie van anderen te bekritiseren of te veroordelen als deze niet is zoals we het zelf zouden doen. Sommigen hebben het nodig om strijd te voeren en kunnen dat heel goed met elkaar, anderen gaan er graag op uit, weer anderen houden van romantiek, van oppervlakkigheid en uiterlijk vertoon of juist van veel diepgang en intimiteit. Zo is er voor iedere relatie een kracht waardoor het werkt tussen mensen en deze kracht is voor iedereen anders.


Jaloers?
Dit heeft te maken met de angst om door de partner verlaten te worden. Vaak gaat dit gepaard met het gevoel afgewezen te worden en het idee niet goed genoeg te zijn.

Als iemand werkelijk bij je hoort, kun je hem of haar niet verliezen. Als iemand niet of niet meer bij je hoort, kun je hem toch niet vasthouden. Je zou het niet eens moeten proberen. Niet alleen omdat het al je krachten sloopt en je uiteindelijk de scheiding toch niet kunt verhinderen, maar meer omdat je zo je eigen innerlijke groei belemmert.


Invullen
Iis denken voor anderen. Alleen is dat niet mogelijk, men kan alleen voor zichzelf denken. Veel mensen maken de fout om voor anderen te denken. Ze vullen dan in wat de ander zal vinden van iets of hoe iets zal zijn en gaan daar dan vanuit. Deze manier van denken wordt vaak veroorzaakt door het niet hebben van een totaalbeeld van de situatie en het hebben van vooroordelen. Als er geen overzicht of controle is van het totaalbeeld weet men niet waar men aan toe is en dit kan de nodige spanning geven. Om de spanning te verminderen is het makkelijker om de gaten in het totaalbeeld zelf in te vullen. Er ontstaat dan een semi-zelfgecreëerde realiteit waar men zich in ieder geval aan vast kan houden en mee om kan gaan.

Een groot nadeel hiervan kan o.a. zijn dat datgene wat wordt ingevuld zo groot wordt dat het op een gegeven moment een eigen leven gaat leiden. Men gaat er dan ook naar handelen. Dit komt bijv. voor bij mensen die een minderwaardig gevoel van zichzelf hebben. Zij vullen “alvast” in dat een ander hen vast wel stom zal vinden. Hier gaan ze dan vanuit en gaan zich hier ook naar gedragen. Waarom wordt dit zo ingevuld? Omdat ze zichzelf stom vinden, niet weten wat een ander van hen vindt en vullen het dan in met het enige beeld wat ze van zichzelf kennen. Dit is één van de velen voordbeelden.

Een ander nadeel van invullen is dat het de nodige misverstanden en problemen op kan leveren omdat de werkelijke situatie vaak anders blijkt te zijn. Omdat de handeling wordt gedaan vanuit een verkeerde gedachte, geeft ook dit weer de verkeerde reactie terug en zo ontstaat er een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid. Dit kan veel misvattingen geven en in extreme gevallen, situaties opleveren die uit de hand lopen. Het is goed om eerst te informeren naar zaken waar men nog geen duidelijkheid in heeft i.p.v. zomaar meteen ergens vanuit te gaan. Het is belangrijk om een ander serieus te nemen en niet te denken dat iets vast wel zo is omdat je zelf denkt dat het zo is. Uiteindelijk kan niemand bepalen wat een ander denkt, voelt of ergens van vindt.

 

Samenspel
Een relatie is een wisselwerking tussen twee partijen. Beide partijen hebben hun eigen inbreng van o.a. karakter, smaak, meningen en gevoelens. De relatie is een samenspel wat gepaard gaat met flink wat wikken en (af)wegen om iedere keer een zo goed mogelijke balans te vinden voor beiden. Het uiteindelijke doel van dit wikken en wegen is, door groei en ontwikkeling, de juiste verhoudingen te vinden voor een twee-eenheid zodat er in harmonie met elkaar omgegaan kan worden.

Meer over jezelf of de ander ---->


Verbinding
Op het moment dat mensen een relatie met elkaar aangaan ontstaat er een verbinding. Door samen dingen te doen en de ervaringen ervan te delen wordt deze verbinding steeds sterker. Belangrijk daarbij is wel dat beide partijen daar voor open staan. Als dit niet het geval is zal een groot deel van de mogelijkheid tot verbinding verloren gaan.


Speciaal zijn
In elke relatie speelt het gevoel meer of minder mee. Een zakelijke relatie is meer praktisch en zal vanuit het verstand worden benaderd. Vrienden krijgen al meer een plekje in ons leven. De sterkste gevoelens zitten in de liefdesrelaties. Welke relatie het ook betreft, bij elke vorm is het belangrijk om de relatie in "goede conditie" te houden. Beide partijen willen het gevoel hebben iets te betekenen voor de ander. Zeker in een liefdesrelatie is dit een belangrijk punt. Twee mensen laten aan elkaar hun gevoelens van dichtbij zien. Om dat te doen is het nodig dat er een gevoel van speciaal zijn aanwezig is en dat het veilig is. Iemand laten merken dat hij of zij speciaal is kan op heel veel verschillende manieren. Het is vooral van belang dat men weet dat hij of zij belangrijk is en betekenis heeft voor de ander.


Wat doe je zelf?
Maak je het vaak mee dat dezelfde persoon steeds op een manier reageert of iets doet wat je niet leuk vindt en zou je dit graag anders willen? Kijk dan eens naar jezelf en vraag jezelf eerst eens af waarom het zo belangrijk voor je is dat het verandert. Is het alleen maar omdat de ander moet doen wat jij wilt of is er een andere reden? Heeft het te maken met je eigen gevoelens en heb je er daarom problemen mee? Je kunt in deze situatie twee dingen doen. Je kan het zien als dat die persoon zo is en dat je dit accepteert ipv je er steeds tegen te verzetten. Het enige wat je dan kunt doen is het loslaten en er zo goed mogelijk mee omgaan. Soms is het zo dat een bepaald gedrag gewoon bij iemand hoort. Soms kan het ook zijn dat het gedrag een reactie is op je eigen gedrag. Misschien handel je zelf op een bepaalde manier wat het gedrag van de ander uitlokt. Om het gedrag van de ander te veranderen zul je eerst bij jezelf na moeten gaan wat je doet om deze reactie bij de ander te veroorzaken. Als dat duidelijk is kun je zelf met de verandering beginnen door je anders op te stellen. De ander zal dan automatisch een andere reactie gaan geven.


Einde van een relatie
Een relatie kan in veel verschillende vormen voorkomen zoals bijv. zakelijk, op gebied van liefde of als vrienden. Mensen komen samen omdat op dat moment beiden een bepaalde betekenis hebben voor elkaar. Zolang ze nog steeds een betekenis hebben voor elkaar zal de verbinding blijven bestaan. Ook als relatie al geëindigd is kan het zijn dat er nog steeds een verbinding is tussen mensen. Zij hebben dan op één of andere manier nog steeds betekenis voor elkaar. Het gebeurt ook vaak dat de betekenis ophoudt en dat mensen definitief uit elkaar gaan. Dat kan makkelijk gaan maar ook heel pijnlijk zijn, voor beiden of één van beiden. Het komen en gaan van relaties is omdat mensen elkaar nodig hebben om zichzelf te leren kennen, om te groeien en bewust te worden. De keuze om uit elkaar te gaan is hier, hoe pijnlijk het ook kan zijn, ook een onderdeel van.

Plaats een reactie
 
Datum:  
 
Ik
in de relatie
De ander
in de relatie
Ouders
en hun invloed
Vergeven
is voor jezelf
 
Niets is sterker en meer bevrijdend dan het leren houden van je eigen gezelschap
 
Als je denkt dat je de ander kunt veranderen, ben je zelf degene die verandert.

 

sitemap © 2005-2020 – alle rechten voorbehouden - disclaimer