Bewust worden door Inzicht
Astrologie & Tarot
bewustwording

 
home energie astrologie tarot inzicht consulten   contactDe ander is de spiegel voor het "ik"
De ander zegt heel veel over jezelf. Omdat het moeilijk is voor mensen om direct naar zichzelf te kijken is er altijd een ander voor nodig om dit te doen. Naar jezelf kijken zonder de ander is niet objectief en niet duidelijk.

De ander laat altijd datgene aan je zien waar je meer en minder sterk in bent, waar je teveel in aanwezig bent of waarin je tekort schiet. Op die manier confronteert de ander je met jezelf.


Wie is "die ander"
De ander, met name de partner, is de spiegel van "Ik". Zo zijn we allemaal ook wel eens "de ander". Het is een wisselwerking waarmee mensen in een continu proces elkaar laten zien hoe "Ik" en "de ander" in elkaar zitten.


Kritiek (van de ander)
Kritiek op jezelf is misschien niet leuk maar wel onder controle te houden. Het wordt pas lastig als de omgeving zijn mening, gepast of ongepast, gaat geven. Mensen met een minderwaardigheidsgevoel of mensen die erg onzeker zijn kunnen heel erg gevoelig zijn voor kritiek. De kritiek wordt dan al gauw persoonlijk opgevat en op zichzelf betrokken. Bijv. men koopt een mooie nieuwe jas. De omgeving vindt de jas helemaal niks en komt met allerlei punten van kritiek. Iemand die dit op zichzelf betrekt heeft dan meteen het idee dat de kritiek persoonlijk bedoeld is en dat hij of zij helemaal niks is.

Dit is een totaal verkeerde benadering. Het is alleen de jas die wordt afgewezen, niet de gehele persoon. Daarbij wordt er ook vaak vergeten waarom iemand kritiek geeft. Iedereen heeft zijn eigen redenen om anderen te bekritiseren en vaak heeft de werkelijke reden waarom de kritiek gegeven wordt weinig te maken met datgene wat wordt bekritiseerd. Alles wat iemand zegt of doet geeft iets aan over die persoon. Het laat zien wat de smaak is, waar moeilijk mee omgegaan kan worden of waar die persoon jaloers op is. De kritiek die de persoon uit zegt uiteindelijk niks over datgene wat wordt bekritiseerd maar alles over de persoon zelf.


Iedereen is anders
Elk individu wordt gevormd door zijn eigen wereld. Daarmee wordt o.a. bedoeld: de afkomst - het gezin - de opvoeding - invloeden van buitenaf zoals school - vrienden. Iedereen heeft daarbij eigen normen en waarden (referentiekader). Allemaal zijn we mens maar ieder mens is een ander persoon. Het woord zelf geeft het al aan: jij bent een "ander". Hiermee wordt alleen bedoeld een ander mens. Er wordt niet meteen aangegeven of die ander ook meer of minder is. Of we dat zijn vullen we zelf in. Iedereen is anders maar iedereen is ook mens.

 

Aandacht
De ander is degene die de aandacht geeft die we onszelf niet kunnen geven. Tenminste, niet op de manier zoals hier bedoeld wordt. Je kunt goed voor jezelf zijn en voor jezelf zorgen maar de liefde, aandacht en ook confrontatie die de ander ons kan geven heeft een hele andere waarde. Deze is soms warm en geeft ons het gevoel dat we welkom zijn, gewaardeerd worden en dat wat we doen ook goed is. Het kan ook koud zijn, dan wijst de aandacht van de ander ons op iets wat niet zo prettig is. De ander is de helft van onszelf die we nodig hebben om in balans te blijven. Elke vorm van aandacht van de ander ontstaat door datgene wat we zelf doen en uitstralen.


De drie redenen voor kritiek:

  • Angst. Men is bang voor het onbekende. Als eerste reactie wordt het dan meteen afgedaan als zijnde dat het niet goed is en om dat te ondersteunen worden er allerlei punten van kritiek bij gehaald.
  • Afgunst of jaloersheid. Men ziet dat de andere iets heeft wat hij zelf graag zou willen hebben. Dit kan ook betrekking hebben op karaktereigenschappen of uiterlijkheden.
  • Ergens niet mee om kunnen gaan. Dit komt soms voor bij een bepaald gedrag waarin iemand anders is. Het gedrag is dan moeilijk te begrijpen en wordt, om er niet mee om te hoeven gaan, veroordeeld. Men zal eerst naar zichzelf moeten kijken waarom er niet mee omgegaan kan worden en dit is meestal confronterend. Niet iedereen wil of kan deze confrontatie met zichzelf aan.

Wie is de ander?
De ander is dat deel van jezelf dat je nog niet kent, waar je je vaak niet bewust van bent en wat je soms ook helemaal niet wilt zien. De ander kan je stimuleren en je daarmee heel veel kracht geven. Het kan ook zijn dat de ander er voor zorgt dat er slechte trekjes naar boven komen. Het kan zijn dat beiden normaal gesproken helemaal niet aanwezig zijn en dat ze alleen tevoorschijn komen door het gedrag, reactie of aanwezigheid van de ander. De ander laat ons datgene zien wat bij onszelf nog niet volledig is. Dingen waar aan gewerkt moeten worden en zo bijdragen aan onze ontwikkeling.


Reactie van de ander
Bij alles wat je doet of misschien soms juist niet doet komt er een reactie van de ander. Het kan zijn dat mensen anders reageren dan dat je graag zou willen.

Als mensen niet reageren zoals jij graag zou willen, betrek het dan niet meteen op jezelf. Mensen reageren op een bepaalde manier omdat ze daar zelf reden toe hebben. Het kan zijn dat ze andere dingen aan hun hoofd hebben of gewoon even niet willen reageren. Soms kan het ook zijn dat jij hen, door wie je bent of wat je doet, ergens mee confronteert waar ze op dat moment niet mee om kunnen gaan. Iedere reactie die je wel of niet krijgt van de ander zegt alles over de ander en heeft niets te maken met jezelf.


Geef de ander
alsof je aan jezelf geeft. Dat krijg je dan ook terug. Geef vriendelijkheid en respect. Want soms ben jij ook die ander. Dan is het fijn om te weten dat er iemand tegenover je staat die jouw dit ook wil geven en je een warm hart toedraagt

Plaats een reactie
 
Datum:  
 
Ik
in de relatie
De ander
in de relatie
Ouders
en hun invloed
Vergeven
is voor jezelf
 

sitemap © 2005-2020 – alle rechten voorbehouden - disclaimer